Се зголемува бројот на злосторства од омраза во САД

Од:

Злосторствата од омраза во Соединетите држави се зголемија за 11,6 отсто во 2021 година во споредба со 2020 година и најчесто се мотивирани од раса, етничка припадност или национално потекло, објави во понеделникот ФБИ.

ФБИ објави во новиот извештај дека бројот на пријавени инциденти на омраза се искачи на 9.065 во 2021 година од 8.120 во 2020 година.

Тој додаде дека 64,5 отсто од жртвите во 2021 година биле мета поради нивната расна или етничка припадност и потекло, 15,9 отсто поради нивната сексуална ориентација и 14,1 отсто поради нивната религија.

Јавниот обвинител Мерик Гарланд го направи сузбивањето на злосторствата од омраза главен приоритет на Министерството за правда.

Во 2021 година, тој го прошири финансирањето за да помогне во следењето и истрагата на злосторствата од омраза на локално ниво и им нареди на обвинителите да ги засилат кривичните и граѓанските истраги за такви инциденти.

„Продолжуваме да работиме со државните и локалните агенции за спроведување на законот ширум земјата за да го зголемиме бројот на злосторства од омраза пријавени до ФБИ“, рече помошник-јавниот обвинител Ванита Гупта.

„Злосторствата од омраза и уништувањето што тие го предизвикуваат во заедниците немаат место во оваа земја. Министерството за правда е посветено на сите средства и ресурси што ни се на располагање за борба против насилството мотивирано од пристрасност во сите негови форми“, рече Гупта.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Бајден прогласи состојба на голема катастрофа во Ново Мексико

Ослободена е невината жена која поминала 43 години во затвор во САД

Горан Наумовски

Во Лос Анџелес е издадена наредба за евакуација поради ширење на шумски пожар

(ВИДЕО) Избегната трагедија во забавниот парк Оукс: Се расипа „нишалото“, посетители висеа на 30 метри висина

Смит: И се заблагодарувам на Македонија за одвојувањето на два проценти од БДП за одбраната

Горан Наумовски

Ројтерс: Се намалува бројот на илегални преминувања на мексиканско-американската граница