Руската Дума усвои закон за проширување на овластувањата на рускиот претседател

Од:

Руската Дума усвои закон за проширување на овластувањата на рускиот претседател.

Ова му овозможува на рускиот претседател да преземе мерки во случај на непријателски активности на странски земји.

Со усвоениот документ се менува законот за мерки против непријателски дејствија на Соединетите Американски Држави и други странски земји, пренесува РИА Новости.

Сега таквите мерки може да се применат и за земјите кои вршат непријателски дејствија против Русија, како и за организации, службеници и граѓани на овие земји кои се вклучени во такви акции.

Новиот Закон ги проширува овластувањата на претседателот на Руската Федерација за преземање соодветни мерки, а во исто време појаснува дека тие сега ќе се користат за обезбедување на економскиот суверенитет и економската безбедност на земјата, како и за обезбедување финансиска стабилност.

Меѓу другото, овој закон му дава право на претседателот да воведе привремено управување со движен и недвижен имот кој се наоѓа на територијата на Руската Федерација, како и со хартии од вредност, акции во одобрениот (акционерски) капитал на руски правни лица и имот на лица од непријателски странски земји.

Шефот на државата ќе може да покрене и посебна постапка за конфискација на средства, хартии од вредност и други средства кои во рамките на соодветни мерки се предмет на кредитирање на посебни сметки, вклучувајќи конфискација и преземање други мерки.

Овие измени стапуваат во сила веднаш по официјалното објавување на законот и ретроактивно ќе се применуваат од 24 февруари 2022 година.

Би можело да ве интересира

Путин: Русија не планира да испраќа нуклеарно оружје во вселената

Путин: Во 2023 година Русија ќе ги надмине сите земји од Г7 во однос на економскиот раст

(ВИДЕО) Путин: НАТО подготвува напад на Русија

Катерина Ѓуровски

ВИДЕО: Владимир Кара-Музра – новото лице на отпорот против Путин

Катерина Ѓуровски

ВИДЕО: Кој е Вадим Красиков, атентаторот кој Путин сака да го извлече од Германија

Столтенберг: Нема индикации дека Путин е подготвен за мир