Коронавирусот во САД се прошири до нивото забележано во јануари

Од:

Бројот на нови Ковид-19 случаи во САД минатата недела достигна највисоко ниво последен пат забележано во јануари. Просечните неделни бројки за првпат се зголемија до повеќе од 160.000 случаи.

Податоците за болеста, следени од Ковид-19 тракерот на Њујорк тајмс, покажуваат дека просечниот број во периодот од 31 август до 5 септември се искачил до нивото од крајот на јануари.

Истовремено, вкупниот број на Ковид-19 случаи во САД во понеделник ја надмина бројката од 40 милиони, додека повеќе од 648.000 луѓе починале како резултат на болеста.

Расте бројот и на смртни случаи во текот на една седмица до речиси 1.400. Ова ниво на морталитет претходно се набљудуваше во март, кога тој показател се намали по јануарскиот максумум.

Би можело да ве интересира

Рекордни 1,13 милиони новозаразени со Ковид-19 за 24 часа во САД

САД го преполовија рокот за изолација за Ковид

Над 100 милиони случаи на заразени со Ковид-19 на американскиот континент од почетокот на пандемијата

Во САД отпуштени од работа 103 маринци затоа што одбиле вакцина против Ковид-19

Од воздухопловните сили на САД отпуштени 27 војници поради одбивање за вакцинација

Во САД бројот на починати од Ковид-19 достигна 800.000 лица

Катерина Павлова-Николовска