Европската комисија предлага да се преполови употребата на пестициди до 2030 година

Од:

Европската комисија денеска предложи воспоставување правно обврзувачки цели за намалување на употребата на хемиски пестициди за 50 проценти до 2030 година и целосна забрана за пестициди на места како што се јавни паркови, игралишта и училишта.

Според ЕК сегашните регулативи за ограничување на употребата на пестициди се премногу слаби и не се применуваат доследно низ ЕУ.

Студијата спроведена минатиот месец од Pesticide Action Network Europe наведува дека контаминацијата на овошјето и зеленчукот произведени во Европската унија со најтоксични пестициди значително се зголемила во последните децении.

За да се олесни преминот од хемиски пестициди на алтернативни методи, земјоделците ќе можат да ги користат фондовите на ЕУ за покривање на трошоците за набавка на задолжителни материјали за пет години, соопшти Европската комисија.

Комисијата, исто така, сака да воведе закон со цел да се опорави од еколошката штета до 2050 година.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Ахмети: Александар Дугин, главата на руските политики има партија во Македонија

Нови промени за сообраќајните казни во ЕУ: Никој веќе нема да може да ги избегне

ЕУ постигна привремена спогодба за нови правила за трговија со огнено оружје

СДСМ: ЕУ е единствен патоказ за подобра македонска иднина

А1он

Европската Комисија ќе обезбеди општи рамковни услови за почеток на преговорите со Украина за пристапување во ЕУ

ЕУ за А1он: Измените на Законот за игри на среќа не упатуваат ниту на ограниченото европското законодавство

Александар Тодески