ЕУ донесе нов правилник за Шенген и гранична контрола

Од:

Денес, Советот на Европската Унија конечно го одобри новиот Шенген законик, регулативата на ЕУ за управување со внатрешните и надворешните граници и правилата со кои се регулира граничната контрола на лицата кои ги преминуваат надворешните граници на ЕУ.

Новата ревидирана регулатива изгласана од Европскиот парламент во април ќе стапи на сила 20 дена по нејзиното објавување во Службен весник и е директно применлива во земјите членки.

„Со денешното гласање, им дадовме алатки на земјите-членки да го одржат патувањето без граници во Шенген зоната, истовремено обезбедувајќи ги надворешните граници, справувајќи се со нерегуларната миграција и ризиците за јавното здравје“, рече белгиската министерка за внатрешни работи Анелис Верлинден, чија земја е член на Советот на ЕУ претседателство.

Новата регулатива ја воведува можноста за усвојување мерки на ниво на ЕУ со кои се ограничува пристапот на државјани на трети земји до ЕУ во случај на итен случај на јавното здравство од големи размери.

Во тој случај, новите правила даваат можност, по одлука на Советот, да се воведат усогласени привремени ограничувања за патување на надворешната граница на ЕУ. Претходно, тоа не беше можно, па за време на пандемијата на Ковид 19, ЕУ можеше да издаде само необврзувачки препораки во врска со ограничувањата за патување во земјите-членки. Покрај ограничувањата за патување, Советот може да воведе и тестирање, карантин и самоизолација и други здравствени мерки за граѓаните кои не се членки на ЕУ кои влегуваат во ЕУ.

Регулативата содржи и одредби кои ќе помогнат да се реши секундарното движење на мигрантите од една земја членка во друга. Државата-членка ќе може да ги префрли државјаните на трети земји кои се уапсени во граничната зона и нелегално престојуваат на нејзина територија директно во земјата-членка од која пристигнале, а тоа треба да се одвива во рамките на билатералната соработка.

Решенија се нудат и за ситуации на инструментализација на мигрантите, како на пример кога Белорусија носеше мигранти на границата со Полска со цел да ја дестабилизира ЕУ. доколку изменетиот код за шенгенските граници им нуди на земјите-членки можност за ограничување на бројот на гранични премини или намалување на нивното работно време и овозможува засилени мерки за гранична контрола.

Ревидираниот кодекс ја појаснува постојната рамка за повторно воведување и продолжување на контролите на внатрешните граници, што е можно кога постои сериозна закана за јавниот ред и безбедност.

Земјите-членки ќе бидат обврзани да ја оценат неопходноста и пропорционалноста на оваа одлука и да проценат дали бараните цели можат да се постигнат на други начини.

Ревидираната регулатива го утврдува максималното времетраење во кое може да се одржуваат овие внатрешни гранични контроли. Воведувањето контроли на внатрешните граници мора однапред да биде известено до Советот, Европската комисија и Европскиот парламент и може да остане во сила најмногу две години. Во исклучителни ситуации, контролите на внатрешните граници може да се продолжат за дополнителни 6 месеци, со можност за обновување еднаш за вкупно времетраење од една година.

Земјите-членки се охрабруваат да прибегнат кон алтернативни мерки како што се полициски проверки и прекугранична соработка наместо да воведат привремени контроли на внатрешните граници.

Би можело да ве интересира

Сиљановска-Маковец: Проширувањето на ЕУ не смее да трпи поради билатерални прашања

A1on

„Војната“ помеѓу ЕУ и Кина официјално започна

Дејвид Гир од Тетово: Сакаме да работиме со сите кои го унапредуваат патот на земјата кон ЕУ

Амбасадорите на ЕУ се согласија да стават уште четири руски медиуми на листата на санкционирани

Стано: ЕУ очекува новите власти на Северна Македонија да продолжат со успешниот пристапен пат

ЕУ: Замрзнатите руски средства ќе се користат за воена помош за Украина