ЕК предлага замрзнување фондови за Унгарија

Од:

Европската комисија денеска препорача 13 милијарди евра од фондовите на ЕУ за Унгарија да бидат замрзнати бидејќи Будимпешта не ги исполнува своите обврски за исполнување на европското владеење на правото.

Според ЕК, Унгарија не успеала да ги исполни ветените реформи за да обезбеди фер судски систем кога станува збор за одлуките на обвинителството.

Земјите-членки на ЕУ сега ќе имаат рок до 19 декември да гласаат дали да ја поддржат, отфрлат или променат препораката на Комисијата.

Би можело да ве интересира

Комисијата на ЕУ ги повика Скопје и Атина да се држат до договорот за промена на името

Орце Костов

ЕК обезбеди 50 милиони евра макрофинансиска помош за земјава

Горан Наумовски

Европската Комисија подготвува нов пакет санкции против Русија

Горан Наумовски

ЕУ ќе и дава на Украина три милијарди евра профит годишно од замрзнатите руски фондови

Горан Наумовски

ЕК: Проширената ЕУ да не носи со себе нови предизвици во форма на нерешени билатерални спорови

ЕУ ги релаксира строгите климатски правила за да го смири гневот на земјоделците

Горан Наумовски