ВИДЕО: Жените од СДСМ побараа потполна еднаквост со мажите во власта

Од:

Под мотото „20 години чекориме на патот на еднаквоста“ Форумот на жени на СДСМ денеска го одбележа дведецинското постоење. Речиси во сите обраќања на жените од партијата и членки на извршниот одбор на Форумот, акцентот беше ставен на барањето во извршната и во локалната власт жените да бидат рамноправно застапени со мажите.

„Да продолжиме да бидеме амбициозни, повторно да бидеме први и да ја оствариме 50-50 застапеноста. Токму сега, кога го добивме историски најголемиот број на жени пратенички од СДСМ и коалицијата. Токму сега, кога го имаме историски најголемиот број на жени министерки во Владата. И тоа сите од СДСМ и нашата коалиција. Токму сега кога важните ресори на правда, финансии, труд и социјала и одбрана се раководени од жени, рече Шекеринска, повика заменик претседателката на СДСМ и Министерка за одбрана Радмила Шекеринска.

Таа потенцираше дека сега има историски најголемиот број на жени пратенички од СДСМ и коалицијата и историски најголемиот број на жени министерки во Владата а важните ресори на правда, финансии, труд и социјала и одбрана се раководени од жени.

Координаторката на Форумот на жени на СДСМ Снежана Калеска Ванчева додели благодарници на неколку соработнички за нивниот придонес во работата на Форумот. Таа им се заблагодари на Елеонора Петрова Митевска, на Цветанка Ласкова и на Цветанка Иванова.

Форумот на жени доби и видео пораки со честитки од колешките социјалдемократки од регионот а претседателката на Форумот на жени од Словенија рече дека македонските социјалдемократки треба да биде пример за работа за сите во регионот.

Би можело да ве интересира

Калеска-Ванчева: Нема суштинска разлика во новиот предлог закон за јавно обвинителство

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Калеска – Ванчева: Со новиот Закон за извршување, износот од 1/3, се намалува на 1/5 од просечните примања

Ана Ололовска

СДСМ: Мизрахи призна дека ВМРО-ДПМНЕ го остави Заводот во Демир Капија да пропаѓа

Ана Ололовска

СДСМ: Успешните политики во земјоделството продолжуваат, земјоделците да аплицираат за мерките што им се на располагање

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Прентовиќ: Мерките на СДСМ во земјоделството продолжуваат во интерес на сите земјоделци

Ана Ололовска

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ не може да се избори за повисоки плати и пензии, со СДСМ платите растат многу побрзо

Ана Ололовска