Ученици од нашата држава освоија медали на третата Балканска олимпијада по физика

Од:

На третата Балканска олимпијада по физика, што се одржа од 24 септември до 2 октомври, сите ученици кои ја претставуваа нашата држава добија медали. Сребрен медал добија учениците Јан Стојановски – втора година во ПСУ „Јахја Кемал“ во Скопје и Мајкл Георгиевски – трета година во гимназијата „Добри Даскалов“ во Кавадарци.

Бронзени медали добија ученичките Емилија Николовска – втора година во „Математичко – информатичка гимназија“ и Сандра Недановска – трета година во ПСУ „ Јахја Кемал“, и двете од Скопје.

Водачи на тимот на Третата Балканска Олимпијада беа м-р асс. Христијан Кочанковски – лидер и проф. д-р Ламбе Барандовски – заменик лидер.

Третата Балканска Олимпијада по физика е организирана од Балканското унија на физичари и Бугарското друштво на физичари.

Поради ковид пандемијата Oлимпијадата се одржа на далечина, а локални организатори беа Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ) и Институтот за физика при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

На Oлимпијадата учествуваа 57 ученици од нашата држава, од Србија, Црна Гора, Грција, Кипар, Турција, Романија, Бугарија, Албанија, Молдавија, Босна и Херцеговина, Словенија, Туркменистан, Казахстан и Иран.

Би можело да ве интересира

Прогресивниот синдикат за образование бара наставничките совети сами да одлучуваат за моделот на настава од 1 декември до 31 март

Ана Ололовска

Со измени на Законот за основно образование ќе се допрецизира постапката за вработување образовни асистенти

А1он

Косово ќе го користи искуството на Македонија во реформирање на образовниот систем

А1он

Претставки до МОН и Народниот правобранител од граѓанската иницијатва „Учебници и настава мора да има”

Ана Ололовска

Заев на петгодишнината од УМТ: Почитувајќи ги разликите на секоја заедница, воспоставуваме разбирање, толеранција и заедништво

Ана Ололовска

Изборен наставен предмет за финансиска писменост за учениците од економските училишта

Ана Ололовска