zemja

Магазин

Мапирани 37.000 квадратни километри од Зеландија за 28 дена

А1он
Австралиски и американски научници ги утврдуваат границите на потонатиот континент Зеландија, кајшто денес се наоѓаат земјите Нов Зеланд и Нова Каледонија. Oсвен тие земји, денес
Магазин

Откриена слика од кенгур стара 17.300 години во Австралија

А1он
Австралиски истражувачи го открија најстарото уметничко дело во земјата, врежано во карпа – кенгур насликан пред 17.300 години. Двометарското дело е нацртано со црвена боја,
Магазин

Јапонија: Користејќи астероиден прав, ќе се истражува потеклото на животот на Земјата

А1он
Јапонски астрономи ќе истражуваат примероци на почва земена од далечен астероид за да се обидат да го откријат изворот на топлина што го променил тоа
Свет

Истражување: Топењето на мразот зголемено за 60 проценти

А1он
Во извештајот на Европската вселенска агенција (ЕСА), објавен во стручното списание Криосфера (Cryosphere), научниците предупредуваат дека мразот на нашата планета се топи со рекордна брзина,