skm

Економија

КИФ со заеднички иницијативи за борба против корона кризата

А1он
Стопанската комора на Македонија и нејзините партнери од регионот, заеднички, обединети во Коморскиот инвестициски форум (КИФ), иницираат зајакнување на економската соработка и интеграција, забрзување на
Економија

Јовановски: Се зголемува поддршката од компаниите за пошироката заедница

А1он
Бројни компании членки на Стопанска комора на Македонија се одзваа на апелот на комората и решиле на разни начини да и помогнат на пошироката заедница
Економија

Деведесет и осум години СКМ, определба на бизнисот е извозот, регионалната соработка, инвестициите и одржливиот раст

А1он
Извозот, индустријата, регионалната соработка, одржливиот раст и инвестициите, се клучната определба на бизнис секторот во земјава. Ова ќе биде фокус и на денешниот настан со
Економија

Попривлечни работни места како еден од условите да се спречи одливот на квалификуван кадар

А1он
Работните места да се направат попривлечни и да се подигне свеста за можните ризици од одењето во странство се дел од начините како да се
Економија

Слободните патувачи и алтернативниот туризам во фокусот за привлекување туристи

А1он
Со промоција на бањски, алтернативен и вински туризам земјава во наредниот период ќе се обиде да привлече што повеќе странски гости. Предвидена е изградба на
Економија

Стопанска Комора на Македонија: Преку обуки до квалификувана работната сила

А1он
Формалниот систем за образование не произведува кадри кои имаат квалификации што ги бара приватниот сектор. Потребно е воведување дуално образование, учење преку практична работа и
Економија

Стопанската комора на Македонија одбележува 97 години работење

А1он
Стопанската комора на Македонија денеска одбележува 97 години од работењето. По овој повод, продолжувајќи ја традицијата, Комората и годинава ќе им додели награди и признанија
Економија

Зголемен интересот за фотоволтаици, Македонија нема доволно кадар што знае да ги инсталира

А1он
Ќе се интензивира поставувањето фотоволтаични системи не само во индустријата, туку и во домаќинствата, сметаат експертите. Како што рекоа денеска на прес – конференција во