preveduvaci

Култура

Резиденции за книжевни преведувачи од македонски јазик

А1он
Издавачката куќа „Готен“ во рамки на проектот „Превод во движење“ (Translation in Motion) организира резиденција за литературнит преведувачи кои преведуваат од македонски јазик на јазиците
Култура

Одбележување 10 години од постоењето на Здружението на преведувачи и толкувачи

А1он
Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Северна Македонија (ЗПРМ), основано во декември 2010 година согласно со Законот за граѓански здруженија и фондации, од страна
Култура

Информативни сесии за конкурсот за наградата „Вавилон“ за млади преведувачи

А1он
Здружението на преведувачи и толкувачи (ЗПРМ) соопштти дека до крајот на годинава ќе има две информативни онлајн-работилници за конкурсот за наградата за најдобар млад преведувач
Култура

Годишно собрание на Здружението на преведувачи и толкувачи

А1он
Здружението на преведувачи и толкувачи (ЗПРМ) викендoв во Куманово одржа редовно годишно собрание посветено на планот за активности во 2020 и за претставување на извештајот
Македонија

Прва меѓународна конференција на преведувачи

А1он
Здружението на преведувачи на Република Македонија организира Меѓународна конференција на која ќе се дискутира за преведувачите во ЕУ, професионални стандарди за писмен превод, професионални стандарди