nb

Економија

Народна банка: Заради заштита на јавното здравје, филијалите и експозитурите на банките да се посетуваат кога е неопходно и неодложно

А1он
Народната банка на Република Северна Македонија денеска упати апел до граѓаните заради заштита на јавното здравје, филијалите и експозитурите на банките да се посетуваат само
Економија

НБ: Депозитите сигурни, во вакви околности најбезбедни се во банките

А1он
Депозитите на граѓаните во банките се сигурни и не постои простор за загриженост, а прогласувањето на вонредната состојба не подразбира промени во процесот на банкарското
Економија

Промената на договорните кредитни услови ќе се врши брзо и едноставно, електронски, без одење во банките

А1он
Уредбата со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата
Економија

Банките ќе можат да понудат промена на договорните услови за кредитите, Владата ја донесе Уредбата

А1он
Промена на договорни услови на кредитни изложености кај банките и штедилниците предвидува Уредбата со законска сила што ја донесе Владата вчера, откако претходно за таа
Економија

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

А1он
Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено
Економија

Банките и НБ работат на изготвување решение кое ќе го олесни товарот на компаниите и населението

А1он
Банките заедно со Народната банка работат на изготвување решение кое ќе придонесе за олеснување на финансискиот товар на компаниите и населението. Предлози од банките се
Економија

НБ и МФ: Банкарскиот систем е стабилен

А1он
Народната банка и Министерството за финансии координирано ги следат состојбите во економијата и потенцијалните ризици заради соодветно делување, информираат од Народната Банка на Република Северна
Економија

Народната банка со нови одлуки за поддршка на економијата

А1он
Советот на Народната банка одржа вонредна седница на која во согласност со своите надлежности донесе неколку одлуки, коишто се во насока на ублажување на потенцијалните
Економија

Народна банка: Потврдениот кредитен рејтинг од „Стандард и Пурс“ ја акцентира и стабилноста и ликвидноста на банкарскиот систем

А1он
Во новиот Извештај на Агенцијата „Стандард и Пурс“ со кој таа го потврди кредитниот рејтинг на нашата земја „ББ-“, со стабилен изглед, одделно внимание е
Економија

Ангеловска-Бежоска претседаваше со сесија на конференција организирана од Холандската централна банка

А1он
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на конференцијата на високо ниво „Влијанието на енергетската транзиција врз нашите економии и финансискиот сектор – предизвици и