istrazuvanje

Македонија

Фризери и автолимари членуваат во управни одбори на јавни претпријатија

А1он
Малкумина знаат дека на пример, во Јавното комунално претпријатие – Петровец во Управниот одбор членува работи фризер со средно образование со претходно искуство како шофер
Македонија

Тим научници од лабораторијата „Амбикон“ ги детектира загаденоста на воздухот и бучавата

А1он
Големите македонски компании и рудници, но и оние во Бугарија, Србија и Албанија, ги препознаваат и ги користат нивните знаења и истражувања, а за македонската
Македонија

Центарот за граѓански комуникации: Ниска транспарентност на претпријатијата во државна сопственост

А1он
Просечното ниво на транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост, односно исполнувањето на законските обврски и добрите стандарди, изнесува само 28 отсто од можни
Македонија

ВИДЕО: Повеќе од половина од граѓаните немаат доверба во македонскиот судски систем

А1он
Според истражувањето за јавната перцепција и запознаеноста на граѓаните со законот за бесплатна правна помош спроведено од организацијата „Реактор“ во периодот од крајот на септември
Македонија

ВИДЕО: Само 5 отсто од граѓанските организации биле вкучени во креирање стратегии за реформите во јавната администрација

А1он
Граѓанската алијанса за транспарентност спроведе истражување поддржано од Европската унија, ФООМ, и Евротинк Центар за европски стратегии за знаење и учество на граѓанските организации во