industrija

Економија

Индустриското производство во септември со пад од 3,9 отсто, од почетокот на годината 12,1 отсто

А1он
Индустриското производство во септември годинава, во однос на септември 2019 година бележи пад од 3,9 отсто, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци индустриското
Економија

Стопанска комора: Паметна специјализација за конкурентна економија

А1он
Прехранбената индустрија, енергетиката во делот обновливи извори на енергија, металната, електро, машинската и автомобилската индустрија, ИКТ, туризмот, одржливите материјали и минералните суровини се секторите со
Економија

Индустриското производство во јуни пониско за 15,1 отсто, во првите шест месеци намалување од 14,6 отсто

А1он
Индустриското производство во јуни годинава во однос на јуни лани бележи пад од 15,1 отсто, додека за период јануари – јуни годинава во однос на
Економија

Статистика: Неповолна состојбата во преработувачката индустрија, се очекува намалување на бројот на вработените

А1он
Економската состојба на деловните субјекти во преработувачката индустрија е неповолна, а се очекува и бројот на вработените да се намали, соопшти Државниот завод за статистика.
Економија

Рекорден пад на индустриското производство во Европа во април

А1он
Индустриското производство во еврозоната забележало голем пад во април, кога пандемијата на коронавирусот речиси целосно ја запре производствената активност во Европа, покажуваат денес објавените податоци
Економија

Прометот во индустријата во април намален за 50,8 отсто во однос април лани

А1он
Прометот во индустријата, според објавените податоци на Државниот завод за статистика, во април годинава во однос на истиот месец лани забележал пад од 50,8 отсто.
Економија

Во март годинава пад во индустријата и трговијата, висок раст во градежништвото

А1он
По релативно солидниот раст на економијата во 2019 година, досега расположливите високофреквентни показатели за економската активност во првото тримесечје на оваа година упатуваат на продолжување