crkvi

Култура

Се реконструира главниот конак на „Св Пантелејмон“, ќе се аплицира за листата на УНЕСКО

А1он
Создадени се сите предуслови за да се отпочне подготовка за впишување на црквата „Св. Пантелејмон“ во скопско Нерези, изградена во 12 век, на листата на
Култура

Конзерваторско – реставраторски работи на архитектурата на црквата Св.Ѓорги во Курбиново

А1он
Завод и Музеј – Битола започна со конзерваторско – реставраторски работи на архитектурата на црквата Св.Ѓорги во Курбиново. Министерката за култура Ирена Стефоска вечерва на
Култура

Изложба „1000 години Бигорски Манастир“

А1он
Во соработка со Бигорски манастир, Ансамбл Македонија подготви изложба со двадесеттина најдрагоцени икони оттаму, по повод прославување на 1000 години постоење на Бигорски манастир. На
Свет

Рекорден број Германци лани ги напуштиле Протестантската и Католичката црква

А1он
Рекорден број верници, над половина милион, минатата година ги напуштиле двете најголеми христијански цркви во Германија, соопштија денеска Католичката и Протестантската црква. „Католичката црква во
Култура

Водичот „Византиското наследство на Скопје“ на англиски јазик

А1он
Во издание на „Хаемус“ излезе водичот „Византиското наследство на Скопје“ на англиски јазик. Автор на ова најново издание на „Хаемус“ е Василка Димитровска. Водичот дава
Култура

Почна постапката за конзервација на црквата „Свети Власие“ на штипската тврдина Исар

А1он
Почна тендерската постапка за конзервација на црквата „Свети Власие“ на штипската тврдина Исар. Проектот се реализира преку Програмата за меѓугранична соработка Бугарија-Северна Македонија, а партнер
Култура

Предавање за византиската икона низ делата на руските зографи

А1он
Предавање „Психологија на византиската икона низ делата на руските зографи“ ќе биде одржано вечер во организација на Рускиот центар при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ Скопје.
Култура

Продолжува градителскиот потфат во светлиштето на свети Георгиј Победоносец во Рајчица

А1он
Продолжува градителскиот потфат во еден од најубавите манастири „Свети Георгиј Победоносец“ во дебарското село Рајчица, започнат уште во 17 век. Како што вели сестра Ефимија,
Култура

Познатата прилепска црква „Свето Благовештение“ ќе го добие старо-новиот уникатен изглед

А1он
Се враќа првобитната, уникатна фасада на познатата прилепска црква „Свето Благовештение“ или попозната како Стара црква. На надворешноста од црквата, која е заштитен споменик на