Вучиќ: Јасно кажавме дека Србија не може да ја прифати независноста на Косово

Од:

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ денеска, по серијата средби со европските претставници во Брисел, изјави дека Србија, во согласност со својата политика, јасно кажала дека сака да ги спроведе сите договори што беа потпишани, од Основниот договор од 2013 година до договорите кои подоцна беа постигнати во Брисел и Охрид, како и дека Србија не може да ја прифати независноста на Косово.

„Ние секогаш нагласувавме само една работа, која секогаш се повторуваше, а тоа е дека Србија не може да прифати членство на Косово во ОН или независност на Косово и на тие позиции кажавме дека сме подготвени да исполниме се што е договорено“, рече Вучиќ.

Би можело да ве интересира

Вучиќ за Косово: На сите во лице им кажав што нема да исполниме од Охридскиот договор

Горан Наумовски

Вучиќ ги одликува Силјан Мицевски-постхумно, Влада Урошевиќ и Никола Китановски по повод Денот на државноста на Србија

(ВИДЕО) Вучиќ: Народот мора да знае дека ќе се бориме за него

Вучиќ: Актуелната ситуација на Косово е спротивна на резолуциите на ОН

Вучиќ: Никој не може да ми нареди, ниту од Вашингтон, ниту од Москва, ниту од Берлин

Горан Наумовски

Вучиќ: Ќе ја зачуваме стабилноста – мојот збор значи повеќе од многу потписи во регионот и Европа