Вучиќ: Актуелната ситуација на Косово е спротивна на резолуциите на ОН

Од:

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ вечерва изјави дека вонредната седница на Советот за безбедност на ОН за Косово е закажана поради ситуација која е во спротивност со резолуциите и повелбите на ОН и која може да предизвика непоправлива штета.

На вонредната седница на СБ за Косово, закажана по барање на Србија, тој рече дека непосредна причина за седницата е потегот на т.н. на Централната банка на Косово го забрани динарот од 1 февруари, што го кулминираше нападот врз Србите и неалбанското население, бидејќи нивниот опстанок на територијата на Косово е директно зависен во голема мера од приливот на динари, пред се од буџетот на Република Србија.

„Податоците дека Република Србија од овој буџет исплаќа 60.946 плати и пензии на Косово, 2.430 стипендии за студенти и дека финансира народни кујни кои ги задоволуваат основните потреби на околу 2.000 социјално најзагрозени граѓани, покажува дека оваа мерка е пред се напад врз српското население и тоа ја отежнува ситуацијата на територијата на Косово. Само овие бројки јасно покажуваат дека огромен број жители на територијата на Косово директно или индиректно зависат од приходите од динари од буџетот на Република Србија. Како резултат на тоа, очигледно е дека забраната за плаќање на динарот, односно укинувањето на динарот како платежно средство, огромен број жители директно ги лишува од основните лични средства за живот“, рече Вучиќ.

Тој исто така посочи дека 1.794 српски и неалбански фарми на територијата на Косово се директно зависни од субвенциите за динари од Република Србија, додека опстанокот на 922 стопански субјекти во сопственост на Србите на Косово, кои се директно зависни за плаќање на динари, повеќе не е оперативно одржлив и возможен.

Би можело да ве интересира

Вучиќ: Српскиот народ никогаш нема да се согласи на притисоци и бесмислени обвинувања

Србија добива најнови „рафали“, но и Луј Витон и летачко такси доаѓаат во Белград

Предраг Петровиќ

Вучиќ: Убијците на Данка мислеа дека ќе останат неказнети, овој чин заслужува смртна казна

Горан Наумовски

Вучиќ: На Србија и претстојат тешки денови

Горан Наумовски

Го погребаа Вучиќ, некролог излепен низ Белград – пореметени луѓе мислат ова е политика, остра Брнабиќ

Анита Петровска Рајковиќ

Вучиќ: Ќе му честитам на кого сакам, не сум никому слуга

Горан Наумовски