Претседателот на Србија ја праша американската амбасада во БиХ – „А каде тоа го пишува?

Од:

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ се огласи на социјалната мрежа Х и испрати порака до американската амбасада во Босна и Херцеговина.

Како што рече, му била интересна критиката на американската амбасада во Сараево во однос на Сесрпскиот собор, кој, како што вели, бил добро организиран и одржан на радост на целиот српски народ.

„Меѓутоа, реков дека ќе поставам неколку прашања… Веќе многу пати сте слушнале во Србија и Босна и Херцеговина и во целиот регион фраза што гласи „духот на Дејтонскиот договор“. Ако ние, како земја која го потпиша Дејтонскиот договор, не сме гарант за неговата имплементација, бидејќи велат дека никаде тоа не пишува, туку ние сме само потписник, иако „духот“ на тој потпис би значел токму тоа, не би сакал да се занимавам со „духот“ и „духовите“, но имам најконкретно прашање за оние кои рекоа дека сме го прегазиле Дејтонскиот договор, за нашите партнери од американската амбасада во Босна и Херцеговина. Имено, Дејтонскиот мировен договор ги регулира надлежностите на централната власт и ентитетот…“, рече Вучиќ.

Ќе прашам нешто поконкретно за нашите колеги од Амбасадата на САД во БиХ кои рекоа дека сме го згазииле Дејтон. Дејтонскиот договор ги регулира надлежностите на субјектите и централната власт. Првото прашање ми е како, каде и од кога пишува дека имотот е на централните власти, а не на ентитетите? Анекс 4 од Дејтон предвидува дека сите државни функции што не се доделени на институциите ќе им припаѓаат на ентитетите. Јавната сопственост никаде не се споменува. Како дојдовте до заклучок и по кој основ дека имотот е на централните власти?“, рече Вучиќ.

Тој им порача на Американците да не одговараат „поради договорот за сукцесија“, бидејќи тоа, како што вели, би било глупаво.

„Суцесијата ги одредува правата и обврските на земјите-членки создадени на територијата на поранешна Југославија, а не како имотот ќе биде распределен во една од државите создадени со распадот на Југославија. Ве молиме одговорете на ова едноставно прашање. Многу сум среќен бидејќи ја прифативте оваа цивилизирана и добра дискусија и убеден сум дека ќе ми дадете одговор со нетрпение го очекувам“, рече Вучиќ.

Би можело да ве интересира

Вучиќ: Купивме пет тони злато

Средба Вучиќ-Курти по девет месеци пауза

ВИДЕО: Вучиќ објави снимка од победничката прослава

Катерина Ѓуровски

(ВИДЕО) Вучиќ: Многу ме погоди што Македонија гласаше за Резолуцијата за Сребреница

Катерина Ѓуровски

Вучиќ на СБ на ОН: Со изборната кампања на Курти во Северна Македонија, тој ја поткопува регионалната стабилност

Вучиќ за коспонзорството на резолуцијата за Сребреница: Тоа е благодарност за она што го направивме за Скопје