Патрушев: Ураниумската муниција сè уште убива 25 години подоцна

Од:

Гранати со осиромашен ураниум, кои НАТО ги користеше во Југославија, предизвикаа повеќекратно зголемување на бројот на заболени од рак, од кои цивили умираат дури четвртина век по агресијата, изјави секретарот на Советот за безбедност на Русија, Николај Патрушев.

– Годишнината од формирањето на НАТО практично се совпадна со 25-годишнината од големото бомбардирање на Југославија, кога под маската на слоганот „одбрана на човековите права и демократијата“, авионите на НАТО безмилосно се справуваа со невооружени луѓе. Како резултат на бомбардирањето на НАТО, повеќе од 2.500 луѓе загинаа, додека повеќе од 12.000 цивили беа повредени. Точниот број на загинати за време на операцијата се уште не е прецизно утврден – вели Патрушев во интервју за Аргументе и факти во врска со 75-годишнината од создавањето на НАТО.

Патрушев нагласи дека употребата на муниција со осиромашен ураниум доведе до контаминација на почвата и повеќекратно зголемување на ракот кај населението, што продолжува да убива луѓе четврт век по агресијата.

Многу експерти, како што пренесува РИА, тврдат дека изјавите на Запад дека осиромашениот ураниум во гранати од НАТО е наводно безбеден и ниско радиоактивен се чиста дезинформација.

НАТО користи осиромашен ураниум во јадрата на оклопните проектили од различен калибар. Нивните јадра се направени од таканаречениот рециклиран осиромашен ураниум добиен од нуклеарната индустрија. Поради вештачките изотопи, тој е многу повеќе радиоактивен од осиромашениот ураниум од природниот ураниум. Кога таков проектил ќе погоди цел, се формира голема количина на радиоактивна и отровна прашина од ураниум оксид.

На пример, според експертите, граната од 120 мм НАТО произведува речиси еден килограм отровна радиоактивна прашина. Таквата прашина, влегувајќи во телата на луѓето, доведува до нивна внатрешна изложеност на исклучително опасни алфа честички. Исчезнатите школки лежат во земјата, каде што нивните јадра кородираат, ослободувајќи опасни соединенија во подземните води.

Едно време, експертите на ОН, земајќи ги потребните примероци, открија контаминација на осиромашен ураниум во јадрата на гранати на НАТО што се користат во Југославија со трансураниумски хемиски елементи – плутониум и други. Нивните изотопи имаат висока и особено висока радиотоксичност, односно способност да предизвикаат патолошки промени кога ќе влезат во телото – вклучително и предизвикување рак.

Исто така, документирано е дека во областите каде што биле користени гранати со осиромашен ураниум, забележани се широко распространети болести меѓу воениот персонал и цивилите.

Би можело да ве интересира

Патрушев: Сè започна во Вашингтон, ова не е војна на Русија во Украина

А1он