Последниве десетина години, особено по приемот на Полска во ЕУ во 2004 година, дојде до преродба на полската традиционална кујна.
Пред зачленувањето во ЕУ постоеше стравување дека може да дојде до исчезнување на полската кујна, но наместо тоа се случи обратен процес, пред се благодарејќи на заштитата на традиционалните регионални деликатеси со европското законодавство, што доведе до возобновување на традиционалните методи на приготвување на храната.
Полската кујна изобилува со извонредни јадења и традиционални деликатеси. Веројатно најпознат меѓу нив е чаденото овчо сирење oscypek, но и kiszka ziemniaczana – специјалитет од компири со сланина што наликува на колбас, piróg biłgorajski – погача од компири и гриз со бело солено сирење, żurawinówka – водка од брусница со 32 проценти алкохол, како и извонредниот џем од сливи од реонот на Лублин.
Неодминлив деликатес од полската кујна се различните видови житарки – kasza, а неизбежна е и медовината, која е еден од најстарите пијалаци во човековата историја. Со климатските промените се повеќе се развиваат услови за одгледување на квалитени сорти на грозје во Подкарпатјето, Јасло и Долна Шлезија, што создава можност за производство на полско вино со повисок квалитет.
Традиционалната полска кујна содржи различни комбинации како месо со сушено овошје, печурки со житарки, закиселени чорби со лути колбаси или домашен џем со кисели краставички.
Кога сте во Полска избегнувајте пицерии или ресторани од Далечниот Исток, бидејќи локалниот начин на живот најдобро ќе можете да го почувствувате преку храната приготвена на традиционален полски начин.