Панетоне – италијански божикен леб

Од:

Панетоне – сладок леб, кој во Италија традиционално се подготвува за собирање на семејството за божикните и новогодишните празници…

Потребно е:
1 чаша (од 250 мл) суво грозје                    
2 лажици светол рум
2 лажици топла вода
500 гр брашно
150 гр шеќер
1/2 лажиче сув квасец
1/2 лажиче сол
1/4 лажиче изрендана кора од лимон
1/2 ванила стапче
3 јајца
160 мл млака вода
1 лажица мед
10 лажици путер. убаво изматен
1 лажица путер, истопен
1 лажица путер, ладен
150 гр кандирана кора од портокал

Подготовка:

– Во еден мал сад ставете го сувото грозје и прелијте го со рум и 2 лажици топла вода. Оставете да стои на собна температура со повремено мешање, најмалку 8 часа.

– Во еден сад ставете ги брашното, шеќерот, квасецот, солта, ренданата кора од лимон и внатрешноста од ванила стапчето. Изматете убаво со миксер.

– Во друг сад изматете ги јајцата, млаката вода и медот. Оваа смеса со постојано мешање додадете ја во смесата со брашно. Зголемете ја брзината на миксерот и матете додека да добиете хомогена смеса. Додадете го изматениот растопен путер, лажица по лажица. Постојано матете околу 8 минути, додека тестото не стане мазно и еластично.

– Исцедете го сувото грозје од вишокот течност и помешајте го со кандираната кора од портокал и 1 лажица растопен путер. Оваа смеса додадете ја кај тестото и убаво измешајте со дрвена лажица.

– Тестото префрлете го во еден поголем сад, покријте го со пластична фолија и ставете го во изладена рерна со затворена врата, додека не ја утростручи големината, 12-15 часа.

– Тестото посипете го со малку брашно и внимателно префрлете го на набрашнета работна површина.

– Страните и дното на калапот за печење намастете ги со малку масло и покријте ги со хартија за печење. Тестото посипете го со брашно, а потоа краевите на тестото превиткајте ги кон центарот и оформете топка. Превртете ја од опачината и префрлете ја во калапот за печење. Покријте ја со влажна кујнска крпа и оставете да расте на собна температура, се додека тестото не нарасне до краевите на калапот, 3-5 часа.

– Рерната загрејте ја на 190 целзиусови степени.

– Расечете го нараснатото панетоне тесто со остар нож, така да направите Х буква. Прелијте ја Х буквата со 1 лажица растопен путер.

– Калапот ставете го во загреана рерна и оставете да се пече 60-75 минути. Проверете дали е печен панетоне колачот со чепкалка за заби.

– Печениот панетоне колач извадете го од калапот. Земете долги дрвени стапчиња за раженчиња, избоцкајте го панетонето на 4 места и завртете го од опачината. Оставете го да стои така додека потполно да се излади.

– Ако сакате панетонето да остане мек и до недела дена, замотајте го во пластична фолија и чувајте го на собна температура.

Би можело да ве интересира

Изречени 23 парични казни на продавници за храна

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски