Законот за управување на природното и културното наследство во Охрид пред пратениците

Од:

Собранието денеска ќе ја продолжи 104 седница која ја започна вчера.

Пратениците денеска ќе расправаат по преостанатите точки, а меѓу нив се и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за социјална заштита и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за заштита на децата и двата по скратена постапка и во второ читање.

Овие два закони ќе се најдат пред пратениците на пленарна седница, откако денеска претходно ќе поминат во матичната Комисија за труд и социјална политика и Законодавно-правната комисија.

На дневен ред е и Предлог-законот за управување на природното и културното наследство во Охридскиот регион во прво читање кој помина вчера пред Комисијата за култура.

Новиот закон за управување на природното и културното наследство е согласност советите и условите што УНЕСКО ги истакна во последниот извештај, а законот вчера на расправата во матичната комисија не беше поддржан од опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Образложението беше дека предвидениот мораториум за градба во Охрид и слични мерки можел да се спроведе и со постоечкиот закон. Забелешки имаше и во однос на составот на советот што треба да се формира согласно предлогот. Според опозицијата, законот ги амнестира градоначалниците од одговорност.

Според СДСМ, законот треба да се донесе што е можно побрзо, бидејќи Охрид се наоѓа во страшна состојба и УНЕСКО бара реална разработка на план за справување со големата криза, а одговорноста за состојбата треба да се бара кај сите.

Комисиската расправа беше прекината поради почеток на пленарната седница и дополнително ќе биде закажана.

Би можело да ве интересира

Законодавно-правната комисија ќе расправа за автентичното толкување на член 11 од Законот за помилување

Ана Ололовска

Џафери: Хрватска е наш безрезервен поддржувач за ЕУ и НАТО

Ана Ололовска

Собранието го чека мислењето од Владата за автентичното толкување

Ана Ололовска

Мираковска ќе чека мислење од Владата, па ќе закаже седница на ЗКП за автентичното толкување

Ана Ололовска

Зендели: Ние сме против аболиција, но треба да го видиме официјално предлогот

Ана Ололовска

Џафери: Седницата за автентичното толкување најрано на 11 декември

Ана Ололовска