Втора сесија на меѓуопштинскиот форум на Делчево и Македонска Каменица

Од:

Во спомен домот на АСНОМ денеска се одржа втората сесија од Форумот на заедницата за двете соседни општини Делчево и Македонска Каменица на тема Собирање на сметот.

dobivaj vesti na viber

Темата на форумот ја презентираше модераторот Гонце Јаковлеска од Македонскиот центар за меѓународна соработка, а во името на градот домаќин гостите и учесниците на Форумот ги поздрави градоначалникот на Делчево, Дарко Шехтански.

Комодераторот Виктор Анастасовски во своето излагање констатира дека и во Делчево и во Македонска Каменица не се врши селектирање на отпадот, дека депониите за одлагање на сметот не се според стандардите и прописите и дека возниот парк на Јавните комунални претпријатија и во двете општини е застарен.

Откако Форумот ќе ги дефинира проектите, ќе биде направена динамика за нивно решавање со средства од донацијата на Швајцарија во износ од 340.000 илјади евра, и со издвојување од општинските буџети исто толкава сума, односно по 170.000 илјади евра.

Во почетокот на идниот месец ќе се одржи и третата форумска сесија, чиј домаќин ќе биде Општината Македонска Каменица.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Големо невреме во Делчево, поплавени улици, прекин на струјата

Катерина Павлова-Николовска

Пуштен во употреба отсечениот мост во село Тработивиште

Ана Ололовска

Појава на труење на кучиња во делчевско

А1он

Распишан литературен конкурс на тема „Вапцаров, писател со револуционерни идеи” во Делчево

А1он

Интерактивна визија во рамки на манифестацијата ,,Вапцарови бранувања” утре во Делчево

А1он

Изложбата на карикатури на тема Ковид-19 во Делчево

А1он