Вработените од Регулаторната комисија за енергетика со поддршка за Бислимоски

Од:

Вработените во Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Македонија го осудуваат нападот врз Марко Бислимоски и преку отворено писмо му даваат поддршка.

„Физичкиот напад врз Претседателот Бислимоски го сметаме како директен напад и притисок врз работењето на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија, но и врз системот на регулирањето на енергетските пазари во Република Северна Македонија кој е воспоставен и успешно функционира од 2003 година.

Ваквото нецивилизирано и дивјачко однесување на учесникот на енергетскиот пазар во 21-от век е недозволиво особено за нас како земја аспирант за влез во ЕУ.

Претседателот Бислимоски, претходно вработен во Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија од 2004 година помеѓу своите колеги важи за голем професионалец, без ниту една дамка во своето работење и човек спремен секогаш и секому да помогне.

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија постапувала и ќе постапува во согласност со законите, а врз основа на начелата на објективност, транспарентност и недискриминација, со примена на најдобрите меѓународни искуства и практики.

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија три последователни години е прогласувана за најдобро регулаторно тело во рамки на Енергетската заедница и ниту еден ваков недоличен настан не смее да го загрози интегритетот и угледот ниту на Претседателот, ниту на институцијата“, се наведува во отвореното писмо.

Вработените велат дека бараат надлежните институции да ги преземат сите законски мерки кои се во нивна надлежност и сторителот, односно сторителите на ваквото дело најстрого да го санкционираат.

Би можело да ве интересира

Бислимовски: Секретарјатот на Енергетската заедница петта година по ред ја оцени РКЕ за најдобар регулатор

Бислимоски: Ако училиштата се вратат на регуларниот пазар, маржата за ЕВН ќе се зголеми за пет до седум милиони евра

Орце Костов

Речиси сите домаќинства кои се греат на струја ќе се најдат во третиот блок од 630 до 1050 киловат часови

Орце Костов

Цената на топлинската енергија утврдена согласно берзанските цени на природниот гас, сметките ќе останат исти

А1он

Скопјани ќе имаат парно, државата ќе управува со БЕГ за до крајот на грејната сезона да нема проблеми

Владата ќе ја субвенционира цената на топлинската енергија со цел граѓаните на Скопје да не плаќаат повисоки сметки

А1он