Во Собранието треба да почне дебата за измените на специјалниот закон за коридорите 8 и 10 д

Од:

Собранието денеска треба да ја продолжи 115. пленарна седница на која на дневен ред се останати триесетина точки. Меѓу нив се и законите поврзани со изградбата на коридорите 8 и 10 д. За четири од нив е завршена расправата и треба само да се гласа, додека денеска се очекува да започне дебата за измените и дополнувањата на Законот за утврдување на јавен интерес и номинирање на стратешки партнер за имплементација на проектот за изградба на инфраструктурниот Коридор 8 (делница: Тетово – Гостивар – Букојчани и проектот за автопатот Требеништа – Струга – Ќафасан) и Коридорот 10 д (делница на автопатот Прилеп– Битола), по скратена постапка.

Расправата е завршена за измените и дополнувањата на Законот за работни односи, на Законот за експропријација, на Законот за градење и на Законот за урбанистичко планирање.

На дневен ред на 115. седница се и ратификации на Конвенцијата за меѓународни изложби, потпишана во Париз на 22 ноември 1928 година, изменета и дополнета со Протоколите од 10 мај 1948 година, 16 ноември 1966 година и 30 ноември 1972 година и дополнувањата од 24 јуни 1982 година и од 31 мај 1988 година, на Спогодбата помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Советот на министри на Република Албанија за делегирање на услуги во воздушниот сообраќај на дел на воздушниот простор над Охридското Езеро, на Договорот за правниот статус на мисиите и претставниците на трети држави при Организацијата на Северноатлантскиот договор.

Пратениците треба да расправаат и за измените и дополнувањата на Законот за здравственото осигурување, измени на Законот за фитофармација, измени и дополнување на Законот за основање на државна комисија за одлучување во втор степен во областа на инспекцискиот надзор и прекршочната постапка, измени и дополнувања на Законот за следење на комуникациите, измени на Законот за Oперативно – техничка агенција, измени и дополнувања на Законот за облигационите односи, измени и дополнувања на Законот за извршување, сите по скратена постапка.

На дневен ред е и Предлог на закон за академија за судии и јавни обвинители, по скратена постапка, а има и неколку закони во прво читање, како и годишни извештаи за работата на неколку институции.

Во рамки на оваа седница, како последна на дневниот ред е Информацијата за состојбата во Судскиот Совет па Република Северна Македонија.

Би можело да ве интересира

Собранието донесе одлука за формирање анкетна комисија за случајот со Онкологија

„Јовески мора да одговори зошто ги криел фактите за модуларната болница“: Поднесена интерпелација за Јавниот обвинител

Орце Костов

Продолжи дебатата за измените на Законот за ДДВ

ОТА во правен вакуум без директор: Мандатот на Ангеловски истекува утре, Собранието дури вчера распиша нов оглас

Орце Костов

Анкетна комисија на Собранието ќе утврдува политичка одговорност за случувањата на Онкологија

Собранието ќе расправа за случувањата на Клиниката за онкологија

Катерина Ѓуровски