Во 2020 година дипломирале 12,3 отсто помалку отколку во 2019

Од:

На високите стручни школи и на факултетите во земјава во 2020 година додипломски студии завршиле 12,3 проценти помалку студенти во однос на предминатата 2019 година.

Според податоците што денеска ги објави Државниот завод за статистика, од  вкупниот број дипломирани, 81,9 проценти се редовни, а 18,1 проценти се вонредни студенти.

Процентот на дипломирани студентки е 59,5. Од вкупниот број, 37 отсто дипломирале во рокот, додека 63 отсто дипломирале по рокот.

Би можело да ве интересира

Онлајн настава и децата да не учат само од дигитални учебници, бараат граѓанските организации

Ана Ололовска

Свечено промовирани апсолвенти од академската 2020/2021 година на Универзитетот во Тетово

Ана Ололовска

Американскиот Универзитет на Европа ФОН инвестира пет милиони евра за подобро образование

Жарко Настоски

Аплицирањето за сместување во ученичките домови завршува на 15 јули

Ана Ололовска

ДИЦ ќе ги соопшти резултатите од државната матура јуни 2021

Ана Ололовска

Владата ги усвои плановите за физичка настава, учениците на 1 септември влегуваат во училиштата

Жарко Настоски