Владата се собра на специјална вечерна седница и разгледа до каде е реформата на администрацијата

Од:

Владата соопшти дека на тематска седница ја разгледала информацијата за реформата на јавната администрација. 84-тата редовна седница беше посветена на статусот на реализација на активностите на Стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 на предлог на Министерството за информатичко општество и администрација.

dobivaj vesti na viber

„На седницата беше разгледана анализата за хоризонталната функционална поставеност на министерствата и институциите која ја подготвија проектните експерти спроведена во рамките на двегодишниот ИПА проект „Поддршка кон државната реорганизација“, финансиран од Европската Унија“, се вели во владиното соопштение.

„Структурираните оценки и мислењата во врска со анализата, која предвидува рационализација на бројот на институциите во државната управа, како и предлози за нивна поголема ефикасност, ќе бидат презентирани пред Советот за реформи на јавната администрација кој пак на Владата ќе ѝ ја предложи конечната верзија за реорганизацијата на органите на државната управа, агенциите и инспекциските служби, како една од најважните активности во процесот на пристапување во Европската Унија“, додаваат од „Илинденска“.

На оваа седница Владата ја усвои и Информација за испраќање припадници на Армијата на Република Северна Македонија за учество на вежбата „Зад хоризонтот 21“ (Beyond Horizon 21), во Република Бугарија, на која покрај земјата домаќин ќе учествуваат и припадници на армиите на Романија и Грција.

Би можело да ве интересира

Бектеши не ги слуша граѓаните место маржите да ги замрзне цените на производите

Владата го разгледа новиот Национален план за управување со квалитетот на јавниот сектор

Ана Ололовска

Надоместоците за членовите на Управниот одбор на „Водостопанство“ намалени за 50 отсто

Ана Ололовска

Владата го утврди Предлог-законот за прогласување на Студенчишко Блато за заштитено подрачје

Ана Ололовска

Одобрени 1,1 милијарда денари за континуирано снабдување со топлинска енергија

Ана Ололовска

Портпаролите Хоџа и Арсовски за 83-та седница на Владата: Септемвриските пензии зголемени за 6,8 проценти

Ана Ололовска