Владата ќе формира Агенција за квалитетот во високото образование

Од:

На редовната 107-ма седница, Владата ја усвои информацијата за отпочнување на постапката за формирање на Агенција за квалитетот во високото образование. Најдоцна до 20 февруари 2019-та година, од редот на професорите во работен однос на јавните универзитети во Република Македонија, Комисијата за именување на Владата треба да именува по 6 членови во одборот за акредитација и во одборот за евалуација на високото образование.

По исто толку членови во двата одбори, до 20-ти овој месец, треба да именува и интеруниверзитетската конференција.

Понатаму, Владата и укажува на Интеруниверзитетската конференција да избере по еден член од редот на студентите во Одборот за акредитација и во Одборот за евалуација на високото образование.

По еден член во одборите имаат право да именуваат МАНУ и Организацијата на работодавачи на Македонија.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Спасовски: Инвестиции за општина Старо Нагоричане ќе продолжат и во иднина за развој на општината

Ана Ололовска

Димитров: Колку се поголеми пречките, толку поголема ќе биде радоста за успехот

Ана Ололовска

Османи: По изборите ќе почнеме со подготовки за попис на населението

Кристијан Ландов

Османи: Очекуваме до октомври да биде прифатен финалниот текст на преговарачката рамка

Ана Ололовска

Спасовски: „Прирачникот за предавање и учење на холокаустот“ ќе го поттикне автентичното учење за холокаустот

Ана Ололовска

Спасовски-Пани: Јакнењето на безбедносните институции за спречување и борба против насилниот екстремизам

Ана Ололовска