Владата го усвои Етичкиот кодекс за носителите на јавни функции

Од:

Владата на Македонија донесе Етички кодекс за однесување членовите и јавните фукнкционери кои се именувани од владата. Со него, како што се вели во соопштението на Владата ќе се обезбеди законито, чесно, транспарентно и одговорно работење на членовите на Владата на Република Северна Македонија, замениците на министрите и носителите на јавни функции именувани од страна на Владата.

„Со овој кодекс се уредува почитување на уставноста, законитоста, професионалниот интегритет, ефикасноста, лојалноста, одговорноста, транспарентноста и заштитата на човековите слободи и права, при вршење на нивните функции односно должности во рамките на Уставот, законите и меѓународните договори ратификувани согласно Уставот на Република Северна Македонија, со цел јакнење на интегритетот на институциите и на довербата на граѓаните во нивната работа“, се наведува во соопштението на Владата.

Би можело да ве интересира

Препораки за превозници при патување во средно и високо ризични земји, како и при враќање дома

Ана Ололовска

Влада: Препораки за однесување на вработените во производните капацитети

Ана Ололовска

Османи на видео-конференција со амбасадорите на ЕУ: Со солидарност ќе излеземе посилни од кризата

Ана Ололовска

Спасовски: Поминавме многу премрежја во минативе 27 години, да останеме обединети, силни и посветени и во овие тешки моменти

Ана Ололовска

StopKorona! – мобилна апликација справување со Ковид-19

А1он

Влада: Неискористениот дел од годишниот одмор им се смета за искористен на оние кои се ослободени од работа

А1он