Владата го повлече предлогот на Законот за матична евиденција, за измени и дополнувања

Од:

Владата на денешната седница донесе одлука да го повлече предлогот на Законот за матична евиденција од собраниска покрената иницијатива за измени и дополнувања.

„Оваа одлука е донесена поради доусогласување со Закон за матична евиденција со реформираниот систем на регистрација на новородени деца со оглед на фактот што законските одредби се застарени и не одговараат на реалната состојба со која се соочува нашиот правен систем. Од друга страна, законското решение е застарено во поглед на неевидентираните лица и истиот е потребно дополнително да се усогласи со Законот за неевидентирани лица во матичната книга на родени кој што е донесен во 2020 година.

Законското решение со кое се уредува системот на евиденција во матичните книги на родени, венчани и умрени треба се усогласи и со процесот на дигитализација и интероперабилност“, велат од Владата.

Би можело да ве интересира

Во мај ќе се организира 50. Европска регионална конференција на Интерпол во Охрид

Ана Ололовска

Ќе се основа национална установа „Оркестар за џез музика“ во Скопје

Ана Ололовска

Владата го усвои Концептот за дигитална трансформација на општеството

Ана Ололовска

Душко Арсовски повеќе нема да биде владин портпарол

Ана Ололовска

Заседава Економско социјалниот совет, синдикатите ќе побараат повлекување на законот за плати во јавниот сектор

Борел доаѓа во Скопје со порака до македонската влада: корупцијата сериозно го „минира“ условениот датум на преговорите

Петар Клинчарски