Влада работи врз реформите на безбедносниот систем, УБК и Законот за следење на комуникациите

Од:

Владата на Република веќе работи на реформите на безбедносниот систем, вклучувајки ја и УБК и на Законот за следење на комуникациите.

Ова го соопшти владината прес-служба поради нагласен интерес на јавноста во врска со одлуката на Владата на Република Македонија, на Уставниот суд, на негово барање да му достави мислење за прекинување на постапката за преиспитување на уставноста на членот 175 од Законот за следење на комуникациите,

Во соопштението се посочува дека предлозите на законските решенија на работната група, направени согласно препораките на меѓународните и домашните експерти, се во завршна фаза и наскоро ќе бидат објавени.

– Тоа е и во приоритетите на Планот 3-6-9 и тоа во овој, тековен временски интервал од планот. Во подготовката на овие промени, Владата на РМ се раководи од идејата реформата во оваа област да биде транспарентна, темелна и сеопфатна и да биде под целосна контрола на институциите, се наведува во соопштението.

Затоа Владата, стои во соопштението, на 31 седница на 10 октомври донесе мислење Уставниот суд да ја запре постапката за преиспитување на уставноста на членот 175 од Законот за следење на комуникациите, зашто оваа иницијатива е парцијална и не ѝ приоаѓа на оваа тема сеопфатно, и пресретнува еден процес кој е веќе во одмината постапка.

Инаку, ова мислење на Владата на РМ е донесено врз основа на барањето на Уставниот суд, владата да даде мислење за оваа иницијатива, и е редовна практика во комуникацијата меѓу Владата на РМ и Уставниот суд на Република Македонија, информираат од владината прес-служба.

Би можело да ве интересира

Милевски: Ако си се сакаат, нека си се земат, ЛДП на таква свадба нема да присуствува

Ана Ололовска

Премиерот отвори можност за влада со опозицијата, ВМРО-ДПМНЕ прифаќа експертска што би ја водела натпартиска личност

Ана Ололовска

Над 22 илјади граѓани три месеци ги чекаат пратениците за да добијат 6.000 денари помош од државата

Мицкоски: Заев на сила протурка гласање за доверба на Владата во Собранието

Жарко Настоски

Заев побара пратениците да гласаат за доверба на Владата

Кристијан Ландов

Влада: Најновиот извештај на Фридом Хаус констатира напредок со позитивни оценки за реформите

Ана Ололовска