ВИДЕО: Владата работи на процесот за изработка на стратегија за паметна специјализација за истражување

Од:

Премиерот Зоран Заев заедно со вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и министерот за образование и наука Арбер Адеми беа домаќини на високата делегација од Генералниот директорат на Здружениот истражувачки центар на Европската Комисија.

Согласно потпишаниот документ во Трст во 2017 година, Владата во јануари лани донесе одлука за започнување на процес за изработка на стратегија за паметна специјализација за истражување и иновации.

Со тоа, Владата се приклучи кон иницијативата на Европската унија за иден економски развој и трансформација на регионите базиран на домашни истражувачки и иновативни потенцијали како главни двигатели на конкурентноста на регионална и глобална сцена.

– Стратегијата за паметна специјализација е главен услов за користење на европските фондови, како и задолжителен предуслов за користење на структурните фондови. Во основата на паметната специјализација е детектирање на клучни области, активности и технологии во кои земјата остварува компаративни предности, а за кои истражувањето и иновациите се клучен фактор за зајакнување на економијата и конкурентноста на глобалниот пазар. Во таа насока, работна група и експертски тим во соработка со странски експерт, изработија мапирање на економските, научните и иновативни потенцијали на земјата, кој финансиски го подржаа ЕУ и Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ), појаснуваат од Владата.

Стратегијата за паметна специјализација преку дефинирање на областите и секторите се очекува да овозможи насочено вложување од страна на државата, науката и бизнисот, како и развивање на капацитети и потенцијали за создавање повисока додадена вредност, иновации, интернационализација и вмрежување.

Би можело да ве интересира

ДКСК отвора предмет за владината кризна помош за невладините

А1он

Владата објави насоки за државјаните на земјите кон кои воведе рестриктивни мерки за влез

А1он

(ВИДЕО) Спасовски: Во план е да инвестираме две милијарди евра за изградба и реконструкција на патната инфраструктура

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Царовска: Студентите помогнаа да донесеме политики кои ќе го подобрат стандардот на младите

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Спасовски: За три години изградени повеќе од 300 километри атмосферска канализација

Ана Ололовска

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Ана Ололовска