(ВИДЕО) Митрески: Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го омаловажуваат македонскиот јазик

Од:

Мојот јазик е македонскиот и секогаш ќе остане и за мене и за пратениците од мнозинството, порача од собраниската говорница координаторот на пратеничката група на СДСМ Јован Митрески.

Тој истакна дека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го омаловажуваат македонскиот јазик, па дури во говорите употребуваат и бугарски зборови, и им предложи да си комуницираат со пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, кои имаат бугарски пасоши и добро го познаваат бугарскиот јазик, за да научат еден јазик плус.

Јас цело време зборувам на македонски јазик, заклучоците коишто ги поднесовме беа токму за заштита на македонскиот јазик и видете ја изјавата на владата ќе видите точно, а не како што греши вашиот претседател кој не знае кога е кодифициран јазикот, им порача пратеникот на СДСМ Јован Митрески на народните избраници од ВМРО-ДПМНЕ.

Би можело да ве интересира

Митрески: Ќе предложиме измени на Законот за регулирање на коефициентот за плата во јавните високообразовни установи

Митрески за продолжување на рокот на патните исправи: Меѓународните договори не можат да се менуваат со друг закон

Митрески: Попладнево ќе свикам итна собраниска седница за да се реши проблемот со возачките дозволи

Митрески побара брзо решение за проблемот со возачките дозволи

Митрески – Агелер: Функционално и ефикасно Собрание е во интерес на граѓаните и на државата

Гир изрази безрезервна поддршка за новоизбраниот претседател на Собранието и на институцијата во целост