(ВИДЕО) Едноминутен молк пред Влада за Благојче: Не можеме да чекаме ниту една минута за лекот

Од:

Асоцијацијата на пациенти болни од цистична фиброза пред Владата со едноминутен молк му оддаде почит на Благојче Илиевски кој ја загуби битката со болеста чекајќи го скапиот чек „трикафта“.

Ирена Василевсска, родител на дете со цистична фиброза рече дека пациентите не можат повеќе да чекаат.

– Дојдовме да го му оддадеме почит на нашипт соборец кој ја загуби битката со оваа болест. Жалосно е во 21 бек да ум,ираат пациенти од цистична фиброза. Нема веќе чекање, ни една минута овие пациенти не можат да чекаат. Ги замолувам сите надлежни да набават лек за сите 60 пациенти – рече Василевска.

Утринава Фондот за здравство пронајде 2,2 милиони евра за итна набавка на лекот, но родителите сметаат дека ако ова било одлучено многу порано, Благојче можеби ќе беше жив.

Би можело да ве интересира

Лекот не е комодитет, туку е приоритет – порака од лицата со цистична фиброза

Министерство за здравство: Одобрени дополнителни 1,6 милиони евра за Трикафта

Орце Костов

ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски и Меџити ги навредуваат и омаловажуваат болните од цистична фиброза

Меџити: Ќе го решиме проблемот што го имаат лицата со цистична фиброза

Набавката на трикафта повторно заглави

Пациентите со цистична фиброза на протест пред Министерството за финансии