Вакцинирани деца Роми во велешка Рамина

Од:

Екипа од службата за имунизација на претшколски и школски деца при ЈЗУ Здравен дом од Велес денеска беше на терен во населбата Рамина во Велес, каде вакцинираше претшколски и школски деца, кои главно не одат на училиште.

Доктор Пандели Божиков, специјалист за училишна медицина, изјави дека од 14 невакцинирани деца евидентирани на списокот, денеска се вакцинирани пет претшколски и три школски деца. Останатите шест кои не беа најдени, главно се иселиле со родителите во Германија.

Тој потенцира дека Велес со години и оваа година континуирано има опфат со вакцинација од 95 до 99,9 проценти.

– Констатно држиме висок процент на вакцинирани деца и млади до 18 годишна возраст, а што се должи на залагањето на целата екипа на лекари и медицински сестри од нашата служба. Воедно освен во Неделата за имунизација, ние континуирано во текот на целата година одиме на терен и ги наоѓаме тие што не се одзвале на нашите писмени покани и ги вакцинираме, рече д-р Божиков.

Информира дека за разлика од другите градови во земјава, во Велес опфатот со вакцинација против ХПВ е 96 проценти, против рубеола, заушки и мали сипаници веќе шест години е 99 проценти, а против дифтерија, тетанус и детска парализа е 98 проценти.

– Апелирам до сите млади родители да дојдат во нашата служба во ЈЗУ Здравен дом и да ги вакцинираат своите деца и така да го заштитат нивното здравје од опасните заразни болести. Да ги потсетам како што нивните родители ги носеле на вакцинација и тие тоа да го сторат со своите деца и така со заштитат нивното здравје од опасни болести, додаде д-р Божиков.

Би можело да ве интересира

Курто Дудуш: Денеска се сеќаваме на 75 години од Холокаусот на Ромите

Комеморација за Денот на геноцидот врз Ромите во Втората светска војна

Ана Ололовска

Досега вакцинирани 32.653 лица со МРП вакцина, минатата недела нови 10 заболени

Ана Ололовска

Ромите денеска го прославуваат Ѓурѓовден

Ана Ололовска

МЗ: Задолжително доставување потврди за вакцинален статус при упис во училишни и предучилишни установи

Ана Ололовска

Евробарометар: Половина од европските граѓани се лошо информирани за вакцините

Ана Ололовска