Учество на пратеникот Китев на Постојаниот комитет во Париз

Од:

Шефот на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа, Бетиан Китев ќе учествува на состанокот на Постојаниот комитет на 24 мај 2019 година во Париз. Во мај, според принципот на ротација, започнува француското претседавање со Комитетот на министри на Советот на Европа кое ќе трае до ноември 2019 година.

Постојаниот комитет делува во име на Парламентарното собрание меѓу одржувањето на редовните пленарни седници, а го сочинуваат претседателот и потпретседателите на Собранието, претседателите на политичките групи, претседателите на националните делегации и претседавачите на комисиите, односно околу 60 пратеници од 47 земји-членки Советот на Европа.

Состанокот ќе го отвори претседателот на ПС на СЕ, Лилијан Мари Паскиер а поздравно обраќање ќе има првиот заменик-претседател на Националното собрание на Франција, Карол Биро-Бонар, по што пратениците ќе разменат мислења со министерот за европски прашања Амели де Монталин, од министерството за надворешни работи и Европа на Француската Република.

На Постојаниот комитет ќе се разгледуваат извештаите на Мисиите за набљудување на претседателските избори во Северна Македонија и Украина.

Според дневниот ред на состанокот, пратениците ќе дебатираат за евалуацијата на партнерството за демократија во однос на Парламентот на Мароко, загадувањето на воздухот и јавното здравје, одржливиот урбан развој и социјалното вклучување, здравствените потреби на адолесцентите во Европа, образованието и културата: нови партнерства за препознавање на личниот развој и способностите.

Би можело да ве интересира

Законите за стечајците и за класифицирани информации пред Собранието

Ана Ололовска

Одложена собраниската седница

Ана Ололовска

Законите за стечајците и за класифицирани информации пред пратенциите

Ана Ололовска

Димитриев: Усвоените амандмани на СДСМ од Законодавно правната комисија ја менуваат суштината на Измените на законот за следење на комуникациите

Ана Ололовска

Седници на три собраниски комисии

Ана Ололовска

Лашкоска и Манаскова ги раскинуваат договорите за станови под кирија