Учебник по социологија за втора година: Необразованите Албанци, Турци и Роми немаат свесна контрола на раѓањето

Од:

Во учебник по социологија за втора година на реформираното гимназиско образование е наведена содржина која се однесува на наталитетот во државата и истиот е објаснет со тврдење дека „висока стапка на раѓање имаме кај Ромите, Албанците и Турците“ и дека „во врска со тоа треба да се преземат мерки и треба да се најде начин наталитетот да се доведе во нормални рамки“.

„Голем процент од ова население, а посебно оние што не се доволно образовани се репродуцираат на стар, традиционален начин, без свесна контрола за раѓањето. Во врска со тоа треба да се преземат мерки и треба да се најде начин наталитетот да се доведе во нормални рамки“, пишува во учебникот.

Исто така авторите на овој учебник пишуваат дека „кај оние етнички групи (Македонците), каде што природниот пораст на населението е низок, треба да се стимулира бидејќи пропорцијата на наталитетот присутен кај различните етнички групи негативно се одразува на политички, економски и социјален план“.

Автори на учебникот се Нелко Стојаноски, Зоран Матевски, Милева Ѓуровска.

Дел од реакциите на социјалните мрежи за оваа содржина се дека таа е навредлива, и стимулира фашистичко размислување.

Би можело да ве интересира

Заев на петгодишнината од УМТ: Почитувајќи ги разликите на секоја заедница, воспоставуваме разбирање, толеранција и заедништво

Ана Ололовска

Изборен наставен предмет за финансиска писменост за учениците од економските училишта

Ана Ололовска

Царовска: Извидничкиот камп никако не е поврзан ниту со МОН ниту со Бирото за развој на образованието

А1он

Ученици од нашата држава освоија медали на третата Балканска олимпијада по физика

Ана Ололовска

Онлајн настава и децата да не учат само од дигитални учебници, бараат граѓанските организации

Ана Ололовска

Свечено промовирани апсолвенти од академската 2020/2021 година на Универзитетот во Тетово

Ана Ололовска