Тупанчески: Во Волковија ќе се издржува мерката „упатување во ВПД“ за малолетничките на кои име е изречена

Од:

Малолетничките на кои им е изречена мерката „упатување во Воспитно-поправен дом“ истата ќе ја издржуваат во ВПД „Волковија“ во Тетово каде што условите се многу подобри од оние во кои три девојчињата до скоро ја издржуваа оваа мерка во адаптирани услови во Затворот во Идризово, изјави министерот за правда Никола Тупанчески пред почетокот на настанот „Преглед на реформите поврзани со правдата на децата“.

„Во таа насока ние веќе како Министерство за правда реагиравме, постапивме по тие препораки – забелешки и тој проблем инстантно е решен. Меѓутоа, работиме на системско решавање на проблемот затоа што има посебна установа во близината на Тетово каде што практично претставува институција за згрижување на децата, коишто пријавуваат девијантно однесување. Во таа насока Министерството за правда работи на изнаоѓање на системско и трајно решение во однос на статусот на децата и како извршители на кривични дела“, додаде Тупанчески.

Би можело да ве интересира

Oсуда за однесувањето на Јашари кој побарал од новинарка да избрише текст за синот на Џафери

Горан Наумовски

Министерство за правда: Собранието ги донесе законите за судска, за јавнообвинителската дејност и за извршување на санкции со кои се зголемуваат платите на вработените

Ана Ололовска

Тупанчески: Постојат инструменти и механизми за докажување и откривање на состојбата на незаконски стекнатиот имот

Ана Ололовска

Тупанчески: Секој конструктивен предлог за измените на Законот за здруженија и фондации ќе биде прифатен

Ана Ололовска

Министерството за правда ќе поднесе нови барања за екстрадиција на Никола Груевски, Африм Исмаиловиќ и Алил Демири

Ана Ололовска

Тупанчески: Ќе и предложам на Владата да се формира меѓуресорска група која ќе дава мислење за историски личности

Ана Ололовска