Суспендираниот судија Шахини и по пензионирањето пак ќе биде судија

Од:

Суспендираниот управен судија, Мустафа Шахини, поднел барање до Судскиот совет за да му биде продолжен мандатот по неговото пензионирање.

Советот со 13 гласови „за“, едногласно одлучи дека му го продолжи мандатот на судијата за една година по неговото пензионирање заклучно со 23 август 2021 година.

Членовите на Советот, Виолета Богојеска и Лорета Ѓорѓиевска, коментираа за точката за продолжување на мандатот на Шахини. Ѓорѓиевска рече дека не може да се прејудицира одлуката за Шахини, особено во делот за почитување на пресумпцијата на невиност.

Шахини е осомничен за злоупотреби со предмет за денационализација на имот на брегот на Охридското езеро во Струга, со кои државата ја оштетил за над 200 илјади евра.

Би можело да ве интересира

Чуму седница на Судски совет, ако за судиите се расправа на затворена координација?

Васко Маглешов

Кои колеги на Јово Вангеловски може да му „пресудат“ за разрешувањето?

Васко Маглешов

Судијката која одби притвор за Мијалков унапредена во врховен судија

Васко Маглешов

Фаик Арслани е избран за ВД претседател на Врховниот суд

Васко Маглешов

ВИДЕО: Судскиот совет го разреши Јово Вангеловски

Васко Маглешов

Судскиот совет по вторпат ќе се обиде да го разреши Јово Вангеловски

Васко Маглешов