Судскиот совет парично казни двајца судии и запре две постапки против врховни судии

Од:

Судскиот совет на денешната седница одлучи парично да се казнат еден претседател на основен суд и еден судија во основен суд. Претседателот на судот не презел обврски предвидени со Законот за управување со движење на предметите во судовите и Судскиот деловник. Судскиот освет оцени дека претседателот на судот сторил повреда со нестручно и несовесно постапување во вршење на судиската функција според Законот за судови и одлучи да биде казнет со 30 отсто од платата во трање од шест месеци.

dobivaj vesti na viber

Во врска со судијата од основен суд се утврди дека не постапувал по предмети во одделот за извршување санкции, а со тоа постапил спротивно на законските одредби, односно нестручно и несовесно ја извршувал судиската функција според Законот за судовите и е парично казнет со 15 отсто од платата во траење од шест месеци.

Воедно, на денешната седница Судскиот совет одлучи да запрат две постапки за утврдување одговорност кај два совета на Врховниот суд составени од по петмина судии. Советот одлучи дека не постои нестручно и несовесно постапување од страна на врховните судии. Исто така, постапката беше запрена и за еден судија од основен суд.

Би можело да ве интересира

Судски совет: Писмена опомена за судија од Врховниот суд

И судијата Нанев на туѓа сметка навивал во Палермо со министерот, а тоа може да го прави и во иднина

Кристијан Ландов

Наместо Судскиот совет во иднина самите судии меѓусебно ќе се оценуваат

Ана Ололовска

Судскиот совет разреши петмина судии

Судскиот совет го испитува патувањето на судијата Лазар Нанев во Палермо

Катерина Павлова-Николовска

Судски совет: Судската власт е независна и самостојна, а Советот е орган кој не делува под политички влијанија

А1он