Судски совет избра уште еден претседател на суд, па остана без струја

Од:

Емет Кранли-Али е избрана за претседателка на Основниот суд во Ресен, а за претседател на судот во Виница е избрана Сузана Спасова. Изборот за претседател на судот во Тетово е одложен. По разгледување на овие точки, Судскиот совет не можеше да продолжи со работа, бидејќи во зградата снема струја. Седницата траеше час и половина, по што беше прекината. Бидејќи зградата остана без струја, нефункционален беше и системот за гласање, како и системот за говорење.

На следната седница ќе треба да се изберат второстепени судии во Гостивар, како и судии за Кривичниот суд во Скопје и Штип. На таа седница, ќе треба да пензионираат и судија поради исполнување услови за старосна пензија. Ќе се формираат и комисии кои ќе треба да утврдуваат одговорност кај судија и претседател на суд. Истовремено, треба да се расправа и за претставки од граѓани.

На денешната седница, беше избран Иван Џолев за претседател на Кривичен суд во Скопје. Ова е негов втор мандат. Првпат беше избран во 2017 година.

Би можело да ве интересира

Четворица судии заминуваат во пензија, одлучи Судскиот совет

Георгиев: Претставките за коруптивни дејствија ги проследуваме до Обвинителството

Гордана Дувњак нов портпарол на Судски совет

Ана Ололовска

Дамева поднесе тужба до Управниот суд за одлуката за нејзино разрешување од функцијата претседател на Судскиот совет

Горан Наумовски

Сите членови на Судскиот совет да поднесат оставки – бара Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата

Георгиев: Овој состав на Судскиот совет ќе биде исклучително транспарентен

Горан Наумовски