Студентски марш за подобар стандард: Политичките елити да не мислат само на себе и да се хранат со октоподи и бифтеци

Од:

Поради актуелните последни случувања кои се поврзани со мерката субвенциониран студентскси оброк и студентскиот стандард воопшто, сме видно загрижени како студенти. Апелиравме да се изврши зголемување на износот од 120 на 160 денари дневно се вели во соопштението од Студентски отпор.

– Повторно ги повикуваме пратениците независно од која политичка партија се да ги прифатат амандманите на денешната седница на Комисијата за финансирање и буџет, кои се однесуваат на зголемување на износот на субвенционираниот студентски оброк на 160 денари и продолжување на рокот за субвенциониран студентски оброк, а не како што се предлага истиот да биде до март-2023 година. Доста е од тоа 30 години политичките елити да мислат само на себе и да се хранат со октоподи, бифтеци и слично, а да нема пари за македонскиот студент.Не смее да си дозволиме да штедиме на младите луѓе. Потребно е и итно решавање на другите наши проблеми како што е: износот на стипендиите, мерките за штедење на електрична енергија и условите во студентските домови. Доста е од приказни за работни групи, планови, одбори и слично, кога студентите гладуваат и смрзнуваат.

Маршот на студентите е закажан за поладнево во 17.30 пред Владата.

Би можело да ве интересира

Студентите ги добија средствата за субвенциониран студентски оброк

Ана Ололовска

Студенски отпор: Надлежните сѐ уште не ги исплаќаат финансиите што законски им следуваат на студентите

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ не гласаше за продолжување на исплата за студентски оброк

Катерина Павлова-Николовска

Студентите побараа политичарите да не се поjавуваат на нивниот марш

Катерина Павлова-Николовска

ВМРО-ДПМНЕ поднесе два амандмана за Предлог-законот за студентските оброци

Власта гласаше против зголемен студентски оброк, но е за милиони евра да фрли во пет телевизии за нејзино рекламирање

Орце Костов