Спасени туристи од Хонг Конг кои се загубиле на Матка

Од:

Двајца туристи од Хонк Конг кои се изгубиле во Кањонот Матка, во реонот на средновековниот манастир „Свети Никола Шишевски“ побарале помош на 122. Ги пронашол тим од Полициската станица Сарај за два часа од нивното јавување информира Центарот за управување со кризи.

– Повикот за помош до 112 во ЦУК го реализирале од мобилен без картичка, координатите не било можно да се одредат во овој случај, мрежата била со слаба јачина на сигнал, но можело да се разговара. Информирале на англиски јазик дека се изгубени и без орентација каде се, рекле дека се опкружени со високи ридови и дека имаат минимално храна и вода. Дежурниот оператор на Единствениот број за итни случаи 112 во ЦУК, бил подолго време во комуникација со нив и ги координирал да пронајдат одредница во нивната околина. По пронаоѓањето на знак на патека за манастирот „Свети Никола Шишевски“, дежурниот оператот од 112 во ЦУК им посочил престанат да се движат и да останат до знакот на патеката. Потоа, веднаш координирал со МВР за нивно прнаоѓање и за извлекување на безбедно, се вели во соопштението од ЦУК.

Би можело да ве интересира

Пронајдени деца кои се изгубиле на Водно

Вчера на 112 во ЦУК регистрирани 1.690 повици

Снегот и невремето ги дуплираа повиците на 122

(ВИДЕО) Ангелов револтиран поради мостот кај Визбегово: Некој може да биде убиен од овие коцки

А1он

ЦУК: Од силен ветар паднати и оштетени кровови, фасади, дрвја, оштетени автомобили, пожари

Предраг Петровиќ

ЦУК: Ангажирани нуркачи со цел и под вода да се утврди состојбата на столбовите на мостот на реката Црна