ВИДЕО: Советот на јавни обивнители не одлучил кој ќе шефува со вишите обвинителства, им требало време

Од:

Не се избраа шефови на вишите јавни обвинители, меѓу кои е и скопското. Антонио Јолески, претседател на Советот на јавни обвинители вели дека членовите побарале време за да ги видат оценките и досиејата, пред да пресечат за кого ќе гласаат.

„Им требаше време да ги видат досиејата за јавни обвинители. Сметаа дека им треба дополнително време. И онака сме тенки со мнозинство, не можам да дозволам да замине и да гласа. Замениците ќе ги водат Вишите обвинителства до изборот“, вели Јолески.

Сите членови барале од него да се одложи гласањето. Со вишите обвинителства ќе управуваат замениците, а тој лично е против именување на вршител на должност до избор на нов шеф.

„Мој став е дека секогаш треба да има обвинител кој ќе ја презеде обврската, јас сум против в.д.“, додаде Јолески.

Во скопското обвинителство, кандидат е актуелниот шеф Мустафа Хајрулахи и вишите обвинители Фатиме Фетаи и Бурим Рустеми.

Би можело да ве интересира

Герасимовски и Рајевска донесоа црвен картон: Рејтингот на судскиот и обвинителскиот совет е толку лош што ако имаат интегритет треба да си поднесат оставки

Кристијан Ландов

Герасимовски и Рајевска незаконски избрани во Управен, судскиот и обвинителски совет како на пазарче со толкувањето закони

ВИДЕО: Само добри зборови од Советот на обвинители за Абази, од кого обвинителите немаа ниту биографија

Кристијан Ландов

Блупринт групата бара Јолевски да се огради од ставовите на двајца членови на Советот на јавни обвинители против граѓанското општество

За да го зачуваат интегритетот на Русковска, жалбата за супспензијата се дебатира зад затворени врати

Кристијан Ландов

Обвинители ќе се бираат откако ќе се види дали ќе се изгласа законот поради кој се случува хаос во Собранието

Кристијан Ландов