Сопственичката на „Диамед“ доби условна казна од две години затвор

Од:

Сопственичката на „Диамед“ Вера Иванова денеска во Кривичниот суд беше прогласена за виновна дека сторила кривично дело злоупотреба на службената положба и овластување и перење пари за центрите за дијализа „Диамед“, и доби условна казна од две години затвор.

-За кривичното дело злоупотреба на службената положба и овластување, Судот утврди казна затвор од една година и три месеци, и за кривичното дело перење пари – една година и три месеци затвор. Согласно 44 од КД од сторените кривични дела, на обвинетата и утврдува единствена казна затвор од две години, па согласно одредбите од членовите 48, 42 и 50, единствена казна затвор од две години, која нема да се изврши доколку обвинетата во рок од пет години сметано од денот на пресудата, не стори ново кривично дело, наведе во изречувањето на пресудата судијата Илија Трпков.

Иванова беше обвинета дека како управител со умисла и на незаконски начин, продавајќи ја фирмата и без да го извести Министерството за здравство, ја предала лиценцата на шведски „Диаверум“.

Таа се товари за злоупотреба на службената положба и за перење пари во вкупен износ од 11 милиони и 500 илјади евра.

Процесот започна во септември 2021 година, а судењето го водеше судијата Илија Трпков.

Би можело да ве интересира

Реакција на Кривичен суд: Апелационите судии наместо да ги држат по една година и да ги враќаат предметите можат мериторно да одлучуваат

Горан Наумовски

Предметите „Таргет-Тврдина“ и „Трезор“ ќе добијат интензитет, уверуваат од Кривичен суд

Александар Гочев призна дека сторил измама со европски пари

Горан Наумовски

Иван Џолев доби втор мандат, одново избран за претседател на Кривичен суд

Кристијан Ландов

Судот не ја спори датата во наредбата која е погрешна, а во повратницата стоела точната

Кристијан Ландов

Продолжен домашниот притвор за насилникот кој нападна новинарска екипа на ТВ24