(ВИДЕО) Шилегов: На местото на споменикот на Ќосето ќе биде насадено дрво „за човекови права“

Од:

На местото каде што стоеше постамент со спомен обележје на Андон Јанев Ќосето за кој се констатираше дека е дивоградба, ќе биде насадено дрво „за човекови права“ под кое ќе биде изгравиран Членот 10 од Општата повелба за човекови права на Обединетите нации, информираше градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, додавајќи дека повеќе нема да бидат толерирани дивоградбите во главниот град.

Во врска со тајмингот кога е отстранет споменикот, Шилегов изјави дека тоа е сторено во доцните часови за да не се кочи сообраќајот на улицата, поради трите големи возила што беа донесени за отстранувањето, како и да не се спречи работата на судовите што започнуваат со работа во утринските часови.

„Постаментот од минатата влада беше поставен „шверцерски“ во раните утрински часови, без никој да види, бидејќи знаеле дека е дивоградба“, рече Шилегов.

Дрвото кое ќе биде насадено на местото на постаментот ќе биде набавено од Нинберг и e од видот гинко.

Град Скопје во соработка со Министерството за животна средина и ЈП „Паркови и зеленило“ ќе набави повеќе дрвја од овој тип, кои ќе бидат насадени низ градот, а вкупната вредност на набавката изнесува 40 милиони денари.

Споменикот на Ќосето беше поставен ноќата меѓу 6 и 7 септември 2014, како дел од проектот „Скопје 2014“ и како донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин. Станува збор за контраверзна историска личност чие поставување предизвика низа реакции во јавноста, Ќосето е познат како ликвидаторот на ВМРО.

Работната група при Министерството за култура предходно утврди бројни законски прекршувања при поставувањето на овој споменик, меѓу кои и Законот за поставување на спомен обележја. СЈО отвори истрага за спомениците кои беа поставени како донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин.

Виктор Јованов

Би можело да ве интересира

Луѓе во години се тепале пред кафеана во Аеродром

Жарко Настоски

Се тепале колеги во фабрика во Гази Баба

Жарко Настоски

Мартин Пановски: На парцелата од 12.000 метри квадратни, дури 6.520 квадрати ќе бидат зеленило

Жарко Настоски

Повеќе делови од Скопје и околината утре без струја, ќе нема вода во дел од Кисела Вода

Жарко Настоски

Утре без струја ќе бидат делови од Аеродром, Кисела Вода и Сопиште

Жарко Настоски

Колеги обезбедувачи во скопско училиште се тепале на 1 април

Жарко Настоски