Ристовски: 550 нови вработувања со владин проект

Од:

Од денеска невработените лица и фирмите можат да аплицираат во Агенцијата за вработување за користење на средства од владиниот проект за кредитирање микро и мали претпријатија со отворање нови работни места, наменет за проширување на сопствен бизнис. Со 100 милиони денари од државниот Буџет за кредитирање со оваа социо-економска мерка се очекуваат 550 вработувања.

Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски со апел до фирмите што ги исполнуваат условите да поднесат апликации во работните клубови на 30-те центри за вработување во целата држава, согласно објавениот оглас.

Кредитирањето изнесува 3.000 евра по вработено лице, со максимум износ до 9.000 евра, за три нововработени лица односно три нови работни места. Фирмата што ќе вработи лица со пари од овој проект има обврска да ги задржи на работа најмалку 36 месеци од денот на засновање на работниот однос или на нивно место да вработи друго невработено лице од евиденцијата на Агенцијата за вработување. Во спротивно, ќе треба предвремено да го врати кредитот во целост.

 

Би можело да ве интересира

На културно-уметничките настани во затворено се дозволува до 50% публика со две дози вакцина

А1он

Владата ја усвои информацијата за дигитално поврзување на Западен Балкан

Ана Ололовска

Ќе се бараат средства за пошумување на опожарените површини и набавка на возила за справување со пожари

А1он

Николовски: Владата ги усвои измените на шестте клучни закони за спроведување на процесот на дигитализација

А1он

Попишани се 1.768.710 граѓани, оние кои не оствариле контакт со попишувачите да се јават во пунктовите за попишување во општините

А1он

Ќе се воспостави мерит процедура за селекција и назначување членови на управни и надзорни одбори

А1он

2 comments

ивана 11/07/2012 - 14:43 at 14:43

Одличен проект на владата со кој се отвораат многу можности и се отвораат вратите на повеќе невработени лица и фирмите за кредитирање на микро и мали претпријатија со отворање нови работни места кој е наменет за проширување на сопствен бизнис.

Reply
al capone 18/01/2013 - 16:41 at 16:41

IVANA// pa ako ti e odlicen sto ne zemis da otvoris fabrika i vrabotis 1000 nevraboteni !!!!!!!!!! ke stavis u hipoteka sve i resen problem ….. od edna strana vrabotuvate od druga pustate inspekcii da kaznuvaat do 50000 evra za firma …. a rabota nema za ovie postoecki firmi .. ne ste vratile ddv tri godini …. ostavi toa …. deka bilo ubavo ako e taka site do sega ke otvorea fabriki … za aloupotreba da ne zborime ….. sto sve ne se pravi …..

Reply

Leave a Comment

five × five =