Потребна е измена на член 102 за реализирање кампањи од исклучителен јавен интерес, смета Владата

Од:

Владиното себе рекламирање и натаму треба да остане забрането, но во исто време неопходно е да се дефинираат механизми за реализирање кампањи од исклучителен јавен интерес, а тоа значи и соодветна измена на член 102, сметаат од Владата.

– Измената на член 102 е со цел да се овозможи институциите да можат да реализираат јавни комуникации (кампањи) од исклучителен јавен интерес и преку радиодифузерите, на теми кои се од витално значење за граѓаните и државата, како што е на пример вакцинацијата, антикорупцијата, справувањето со дезинформациите и слично, посочуваат од Владата.

Членот 102 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги гласи „Државните органи, органите на државната управа, јавните претпријатија, единиците на локалната самоуправа, јавните установи и институции како и правните лица со јавни овластувања и трговските друштва во целосна државна сопственост не смеат да предвидуваат средства за информирање и запознавање на јавноста со свои услуги или активности преку приватни радиодифузери.”

Би можело да ве интересира

По четири месеци, постои надеж дека 22 илјади граѓани ќе ги добијат ветените по 6.000 денари државна помош

Бесими: Проекциите за првиот квартал се покажаа како реални, а не како амбициозни

Ана Ололовска

Заев: Со нови мерки ќе бидат опфатени сите економски оператори кои ќе бидат затворени овие две недели

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев: Присутни се позитивни трендови, економијата е жива и стабилна, 2021 ќе биде година на заздравување и економски раст

Ана Ололовска

Николовски: Владата и студените се на иста страна, заеднички градиме меѓусебна доверба и систем за борба против корупцијата

Жарко Настоски

Владата за ангажираните 58 соработници: Нема тајни хонорарци, ако дозволи Законот ќе го објавиме списокот со нивните имиња

Габриела Димковиќ-Мишевска