Полуматурантите во понеделник и вторник ќе се запишуваат во средните училишта

Во јавните средни училишта во земјава во понеделник и вторник, 18-ти и 19 јуни, ќе се спроведе првото пријавување и запишување ученици за учебната 2018/2019 година во јунскиот уписен рок.

Ранг-листите со резултатите од запишувањето и слободните места ќе бидат објавени на 20 јуни. Квалификациското тестирање ќе се организира на 22 јуни, а конечните ранг-листи со резултатите ќе бидат објавени на 25 јуни.

Второто пријавување и запишување на учениците во јуни ќе се врши на 28-ми, а резултатите од запишувањето и слободните места ќе бидат објавени наредниот ден, 29 јуни.

Според конкурсот кој МОН го објави во март, учениците може да изберат гимназиско образование, стручно образование (техничко образование – четиригодишно траење, стручно образование за занимање – тригодишно траење и двегодишно траење), средно уметничко образование и средно образование за ученици со посебни образовни потреби.

Пријавувањето и запишувањето на учениците во августовскиот рок ќе биде на 23 август.

Би можело да ве интересира

Битолскиот универзитет може да запише 2935 бруцоши

Ана Ололовска

Второ пријавување за упис во средните училишта

Ана Ололовска

Ќе нема тестирање за „Орце Николов“, учениците ќе бидат примени

Ана Ололовска

МОФ: Новиот Закон за високо образование ветуваше многу, а исполни малку

Ана Ололовска

Почнува запишувањето во средните училишта

Ана Ололовска

На 17 и 18 јуни запишување во средните училишта