Покуќнина, отпад и стари гуми извадени од Охридско езеро

Од:

Согласно годишната програма на Секторот за заштита на животна средина и управување со отпад при Општина Охрид за 2023 година, спроведена е акција за чистење на дното на Охридското Езеро на потегот пред село Пештани.

Притоа од дното на езерото е извадено поголемо количество отпад, стари гуми, пластични и стаклени шишиња и покуќнина, информираат од Општина Охрид.

Акцијата ја спроведоа нуркачи од „Клубот за подводни активности“ од Охрид, а покрај физичкото отстранување на отпад цел на акцијата е и подигање на јавната свест на населението за потребата од грижа и заштита на Охридското Езеро од загадување.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Блесна новогодишната елка под вода во Охридско езеро

Охридскиот регион останува на листата на УНЕСКО

Полицијата го пронајде и го врати чамецот со двајцата малолетници кој неконтролирано се оддалечил од брегот на Охридското Езеро

Жена од Ресен се удави во водите на Охридското Езеро

Горан Наумовски

Водата во Охридското Езеро е исправна за капење, спорт и рекреација

Нивото на водата во Охридското Езеро повторно над просекот